Top

Fläckbekämpning i badrummet

rengorabadrumAlla som gett sig i lag med en städning vet att det kan vara en smula knepigt att få badrummet sådär skinande rent som krävs.

Beläggningar, kalkfläckar, repor och smuts gör livet surt för den stressade städaren men med våra tips på den här sidan blir ditt liv åtminstone lite enklare.

Här vill vi dock alltid påminna om att det bästa är inte att fixa med sin flyttstädning själv. Istället: maxa RUT -avdraget och anlita en städfirma som har vana av att utföra detta slags städservice. Det är faktiskt värt någon tusenlapp eller två att få hela hemmet nystädat.

Men, för dig som nu vill skrubba toaletten själv, följer här 3 råd och rön för rengöring.

1. Beläggning runt avloppet
I områden med hårt vatten bildas det snabbt kalkbeläggning runt avloppet i badkar och tvättställ. Bor du i Göteborg så är du dock välsignad med ett ganska så kalkfritt vatten, åtminstone om man jämför med många andra orter i Sverige, men det finns ändå där och ska städas bort under flyttstädningen. Kalkbeläggningen visar sig ofta som bruna, fula fläckor, ganska svåra att få bukt med. För att få tillbaka lystern runt avloppshålet är ett tips att gnugga ordentligt med en citronhalva. Eller så prova med någon av de kalklösare som går att köpa på vilken stormarknad som helst.

2. Beläggning på kranar
Om det blir kalkbeläggning på kranens pip kan man lösa upp detta genom att blötlägga den i vanlig ättika. Fyll exempelvis en plastpåse med ättika och knyt fast i kranen så att pipen liksom är helt nere i vätskan. Låt detta sitta i flera timmar eller över natten till hela kalkbeläggningen har försvunnit. Ta sen bort påsen, skölj pipen och polera upp kranen – blir som ny!

3. Rengöring mellan kakelplattor
Fogarna runt kakelplattor i badrum och kök är som rena magneterna när det kommer till alla attrahera smuts. Det ser inte så fint ut och är därtill väldigt ohygieniskt. För mycket av den varan kommer garanterat leda till en underkänd städning. Ta bort denna smuts med en gammal tandborste eller annan mjuk borste som du först doppat i blekmedel.

Comments are closed.