Top

Fläckborttagning på golv – några tips

Hemligheten med att ta bort fläckar är egentligen ganska enkel. Man bör ta bort dem direkt.

golvflackarGrundregeln är alltså att ju snabbare du kan attackera en fläck, desto större är chansen att du får bukt med den.

Under en flyttstädning brukar dock tidsaspekten vara den omvända. Då hittar man plötsligt fläckar som man aldrig sett tidigare. Som man inte visste fanns. Här talar vi om fläckar som absorberats ordentligt, som grott in, några lever ett helt eget liv och har ingen som helst tanke på att försvinna. Men försvinna måste de.

För att bistå dig tänkte vi ge några tips på en synnerligen viktig del av fläckborttagning; den som handlar om att rengöra hårda golvytor.

Märken på vinyl
Spill är ofta en lätt match att torka bort på vinyl men report och olika typer av bleknad och nötning är en svårare nöt att knäcka. Ursprunget till de flesta märkena är hushållsmaskiner som dras in och ut, vilket kan vara bra att tänka på i förebyggande syfte. Ett tips är att doppa en mjuk, vit trasa i gammal hederlig lacknafta och sen bearbeta fläcken med cirklande rörelser. Ett vanligt radergummi kan faktiska också fungera.

Utnött linoleum
Precis som vinylgolv utsätts även linoleum för mycket nötning i vardagen. Ett tips är att gnugga bort dem försiktigt med en fin stålull som fuktats med lacknafta.

Fläckar på obehandlat trä
Obehandlat trä har en hög uppsugningsförmåga och vattenfläckar tränger lätt in i träet. Spiller man så gäller det att handla snabbt, men eftersom det här handlar om flyttstädning så får vi anta att skadan redan är skedd. Då är det egentligen bara att slipa och lacka golvet som gäller.

Repor på lackade golv
Även om lackade golv är väl skyddade för fläckar kan de vara väldigt känsliga för repning, ofta inträffar detta när man drar möbler fram och tillbaka över golvet, istället för att lyfta dem. Ett sätt att åtgärda en repning är att putsa ytan med fin stålull till en helt slätt yta. Var extra noga med att följa i repans längdriktning när du putsar så att inte en större del av golvet tar skada. Därefter kan du blanda brun skokräm med golvvax och stryka på blandningen med en mjuk trasa. Gnugga sen tills den täcker repan och har smält samman med resten av golvet.

Bläck på trägolv
Bläck från pennor kan vara ett aber att få bort, allra helst om det rör sig om en gammal, ingrodd fläck. Gör så här. Badda försiktigt fläcken med en bomullspinne doppad i icke – utspädd blekmedel. Tryck sedan fläcken torr med hushållspapper. Vid behov – upprepa proceduren. Badda alltid, om du gnider för hårt kan du få fula vita fläckar i träet.

Comments are closed.