Top

Vårstädning – några tips

Fick en fråga via mejl som kanske inte har så mycket med flyttstädning att göra utan mer med städning och storstädning i allmänhet. Frågan löd helt enkelt: har du några bra tips för att underlätta en rejäl vårstädning?

Givetvis funderade jag en på detta och spontant så…hade jag faktiskt inte några konkreta tips att komma med. Jag brukar själv inte vårstäda för efter tid och och tanke på jobbet med flyttstädning i Göteborg har jag inte så mycket konkret energi över till dylika rengöringar.

Men frågan fick med att faktiskt fundera på att jag inte skulle slå till med en vårstädning aka storstädning i år.

Planera och strukturera är viktigt
Sagt och gjort, i helgen som gick blev det fullt ös med mopp, dammsugare, disktrasa och allsköns rengöringsmedel; därtill även vädring, traditionell mattpiskning så att dammet slog frivolter ur ryan (äkta Rya såklart, avskyr det där syntetiska billiga stuket som de kör på IKEA numera), samt en rejäl rensning i förråd och på vinden.

Vi bor i en trea på fjärde våningen mitt i Göteborg, så det blev en hel del spring.

Med facit i hand, efter storstädningen, så kan jag dra flera likheter med denna typ av städning och en ”vanlig” flyttstädning. Det gäller att planera och strukturera allt steg för steg, men det är enklare, tycker jag, med en flyttstädning eftersom man slipper att ha alla möbler och prylar i vägen.

Det är det jobbigaste med en vårstädning. Att man springer omkring och flyttar runt prylar och möbler för att komma åt i utrymmen som man inte städar så ofta. Mitt tips för dig som själv tänker köra igång med en vårstädning och storstädning måste därför bli: planera! Och dela gärna upp städningen under ett antal dagar.

Ta till exempel en enskild dag då du bara slänger skräp, rensar undan, arkiverar och slänger mera skräp. Då kommer själva städningen att gå som en dans när det väl är dax. Det är hursomhelst så jag själv ska lägga upp det nästa år, den STORA vårstädningen i Göteborg 2014.

Comments are closed.